Ködlámpa blog

Világít az éjszakába

Friss topikok

  • Krisz: Kedves KNJ, János! Köszi szépen az ötleteket. Az az igazság, évekkel ezelőtt lepasszoltam ezeket ... (2013.03.30. 17:36) Telex: ketteske (Siemens T1000)
  • kef: Na akkor adok projekt ötleteket, jól figyelj! Sörfőzés a mosógépben. Ehhez ugye nem árt valamilye... (2013.03.02. 16:20) Arduino
  • kef: "Eszter elszámolt 16-ig. Kétszer :)" Na az már majdnem 32. Rendeltem a minap 32GB microSD kártyát,... (2013.02.27. 18:40) Hírek
  • andrea: Sok puszit küldök a kedves ünnepeltnek! (2013.01.30. 08:13) 4
  • Krisz: Köszi szépen, Kata! :) Írok is egy posztot róla :) (2013.01.29. 21:05) Török basa pocakja

Linkblog

Miről álomdik a lány?

2010.08.27. 22:45 Ködlámpa

Megjöttünk a nyaralásból, szuper volt. Kedves ismerősöknél voltunk a messzi északon, Finnországban. Mivel már voltunk arrafelé korábban, és a nevezetességeket már kipipáltuk, így a dolog tényleg a pihenésről szólt, a legjobb részek újranézésével. Pont mint egy DVD-n, csak rendezői kommentár nélkül. Szóval bringáztunk a vidéken, fürödtünk a finn tavakban (oké, na, egyben), sétáltunk nemzeti parkban és skanzenban, ettünk rénszarvashúst és lazacot a piacon.

Ez utóbbi elég mókás, úgy árulják, mint nálunk a lángost és a hurkát. Tényleg klassz, Eszti a megmondhatója ("nyamm!"). Arra kell csak vigyázni, hogy ne csenjék el az ételedet a szemtelen sirályok. Voltak remek játékok is, PlayStation 3, egy nagyon cuki két és fél hónapos kisbaba és Wii -- nos, az általam velük  eltöltött idő sorrendjében... Alkalomadtán rakok majd fel képeket és a mókusok szigetéről videót is. Kedves házigazdák, köszi mindent még egyszer!

Hanem igazából nem emiatt írok. Történt mostanság Esztivel valami, amit nem értünk, nem szeretünk és szeretnénk, ha elmúlna. Hátha van ötletetek. (Igazából titokban már annak is örülök, ha sok kommentet kapok...) Szóval valami elromlott. Pár napja kezdődött: Eszter éjjel álmában felsír, nyűszít, az anyját hívja.  Nem ébred fel, de hánykolódik, kapálódzik, visít. Tegnap még azt is mondta álmában, hogy "kutya", azoktól pedig legtöbbször fél.

A cumi, simogatás, nyugtató szavak (halkan vagy hangosan) csak rövid ideig hatnak. Pár nap óta éjjelente párszor eljátszotta ezt, de tegnap nagyjából óránként. Olyan az egész, mintha rosszat álmodna. Még a víz is kiveri néha, a teste ilyenkor hidegebbnek tűnik. Az a furcsa, hogy amúgy látszólag minden rendben. Egészséges, napközben jó kedvű, játszik, eszik-iszik rendesen, nevet, nem sír. Elvileg jöhetne a foga is, de korábban az nem ilyen volt. Akkor látszott, hogy fáj neki, most pedig úgy tűnik, nem fáj, csak szörnyű rosszat álomodik. Vajon mi lehet akkor a baj?

Az igaz, hogy mostanság elég sokat vonultunk, gyakran aludt idegen ágyakban, sőt napközben sokszor csak az autóban vagy a babakocsiban. Ugyanakkor szemlátomást ez nem zavarta, elég könnyen alkalmazkodott az új helyzetekhez, megtanulta, ott helyben mi hol van. Most egy darabig nem megyünk sehova, meglátjuk, hátha az használ.

Szerintetek? Van az olvasók között babapszichológus? Vagy esetleg egy kisbaba, aki elmagyarázná?

9 komment

Címkék: kutya álom baba gyermekpsziché

A bejegyzés trackback címe:

https://kodlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr616889023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dkriszta 2010.08.27. 23:52:57

Hali! A helyzet az, hogy tényleg rosszat álmodik. Nem vicc, komolyan így van. A megoldás rá pedig az, hogy napközben ti eljátszátok vele a félve rettegett szituációt és megoldást is adtok rá. Pl: fél az idegen kutyáktól. Felsorakoztatsz egy rakás figurát a padlóra, akik sétálnak Esztihez meg a szülőkhöz. Aztán előkerül egy kutya és mindenki megijed. ekkor anya határozottan elkergeti a kutyát, bátorságot szerezve egy pár másik figura is bekapcsolódik az elkergetésbe. Fontos, hogy olyan szavakat használjatok, amiket már az Eszti is tud használni, pl: nem szabad, menj el kutya stb. Ha már ő is elkezdi ezt játszani, mármint elkergeti, rászól a kutyára, álmában sem fog félni. Kingi sokszor szokott éjjel engem hívni, de a vége mindig az, hogy rávágja, hogy MEM. És alszik csendben tovább, még mielőtt az ágyához érnék. Jó játszást! Kriszta

52378 2010.08.28. 06:29:48

Gábornak is volt ilyen időszaka, többször is. A jó hír az, hogy két hétnél sosem tartott tovább. Nála nem rossz álom okozta (ahhoz még kicsi volt), hanem 1. fázott (megoldás: hálózsák), 2. szeparációs szorongása volt (odaköltöztem a kiságya mellé egy matracon). Most épp megint vannak felsírások éjjel, most viszont tuti, hogy a rossz álmok miatt, ő is mondd mindenféléket. Mi is elég össze-vissza időszakot élünk, ez csapódhat le. Kriszta módszerét kipróbálom majd.

Viki 2010.08.28. 22:29:39

Hali! Sajna már nem csak a kutyáktól fél a lány, hanem pl. a motorosoktól bukósisakban is. Lehetne, hogy a kutyát ne elkergessük, hanem kiderüljön, hogy ártatlak lény és lehet vele játszani? Kipróbáljuk; nem vagyok én hozzászokva, hogy éjjel óránként keljek.

kef 2010.08.28. 23:17:33

Szerintem is rossz álom, mi más lenne? Még segítséget is ad: kutya[1]. Amúgy fogalmam sincs mit lehet vele tenni, de mégis eggyel növekszik a kommentek száma akkor is ha semmi értelmeset nem írok, sőt! Egyik közeli rokonom a repülőktől félt. Aztán miután már több hete nem repült el felettünk 10 méteres magasság alatt repülő akkor elmúlt. Most mindíg meg kell nézni a repülőket. Abban az időben mindíg hozzám bújt ha hallotta a repülőt. Kezdetben személyes varázsomnak tudtam be a dolgot míg rá nem jöttem, hogy honnan fúj a szél. Őszintén azért kicsit jól is esett, ritka eset, hogy csak úgy hozzám bújna szorosan, talán 2szer fordult elő a világtörténelemben amúgy. Ajánlott szakirodalom: [1] Sherlock Holmes: A sátán kutyája (:-)

dkriszta 2010.08.29. 20:14:24

Szia Viki! Bármilyen végkifejlete lehet a történetnek, igazándiból csak rajtatok múlik, hogy mi :) A bukósisakos alakok pedig azért félelmetesek, mert nem felelnek meg az ember leírásnak = nincs szeme, orra, füle, de mozog, lábai és kezei vannak. Szóval ezek tényleg félelmetesek. De erre is az a megoldás, hogy rá kell ébreszteni, hogy ez csak egy eszköz egy ember fején. Jó kis móka ez, csak elismerem, nehéz :) Kitartást!

kef 2010.08.29. 23:52:12

Mert ha mondjuk fázna, akkor miért mondaná azt, hogy "kutya"? Hacsak úgy nem, hogy "kutya hideg van". De tekintve, hogy sem azt nem mondja, hogy "hideg", sem azt, hogy "van", továbbá egy jól nevel urilány még álmában sem fejezné ki így magát, ezért ezt a hipotézist elvethetjük.

bonita 2010.08.31. 07:54:51

szerintem dkriszta jó pszichológus, egyetértek vele. Én hogy is csináltam annak idején? Ja igen, ez talán későbbi lehetőség, elmeséltem az egész sztorit, ahogy egy kismacival történt, feltételezésem szerint. Tehát hogy ..."volt egyszer egy kismaci, és elment az anyukájával sétálni. Arra jött egy nagy, hatalmas kutya, és elkezdett ugatni. Alig tudta a gazdája tartani, majdnem ráugrott a kismacira. Meglátta az anyukája is. Jaj!! kiáltott ő is, itt egy nagy kutya! Rögtön ölébe vette a kismacit, így nem tudta megharapni. És rákiabált a kutyára: Nem mész innen!! És a kutya úgy megijedt ettől, hogy fülét farkát behúzta, és eloldalgott...." Ez azért is bejött nálunk, mert ha nem úgy mondtam, ahogy volt, kijavították önkéntelenül, (pl. nem ugatott, hanem ugrált, és attól ijedt meg a maci!) tehát megtudtam, mi is történt valójában. Nálunk este mindig van mese, eleinte fejből, sötétben ilyesmik voltak, mostmár nem én találom ki, mert rájöttek, hogy ők a kismaci, és nem annyira működik, és nálam nagyobb mesemondók is vannak szerencsére, szóval olvasok nekik, ill. mostmár a lányom is beszáll az olvasásba.

Koziné 2010.08.31. 18:19:05

Na akkor én is elmondom, hogy Kriszta módszere tényleg jó, ezzel is növelvelem ugye a hozzászólások számát, meg hát tényleg ezt javasolja a 'szakirodalom' is. Különben az én gyerkőceim is mindig nyugtalanul aludtak utazások után, nyaralás közben kitűnően elvoltak, de itthon kellett egy kis idő mire megnyugodtak, szerintem ilyenkor dolgozzák fel a rengeteg új élményt. A kutya különben lehet, hogy tényleg a kutyáról szól, de lehet bármilyen más szorongás megtestesítője is, szóval nem érdemes ezt a kérdést túlragozni, lehet, hogy az állandó környezet és megszokott napirend visszaállása is megoldja a problémákat. Viszont, ha tényleg a kutya, akkor szerintem jobb elkergetni, mint barátot csinálni belőle, mert a kergetés könnyebben érthető és biztonságot ad, utána már, ha nem fél tőle jöhet a barátkozás. :)

Viki 2010.08.31. 18:36:38

Köszi mindenkinek a kommenteket!!!! Jelentem tegnap éjjel egyszer sem keltünk. Hurrá! Még nem játszottuk el a mókát, de tegnap igazi kutyákkal barátkoztunk. Egynek még köszönt is Eszti, mondjuk a kezemből, így egy méterrel magasabbról, mint a kutya, de akkor is. Remélem az itthoni környezet és a megszokott napirend tényleg segít. Ha nem végleges a nyugalom; illetve később majd még mindig bevethetem az eljátszuk módszert.
süti beállítások módosítása