Ködlámpa blog

Világít az éjszakába

Friss topikok

  • Krisz: Kedves KNJ, János! Köszi szépen az ötleteket. Az az igazság, évekkel ezelőtt lepasszoltam ezeket ... (2013.03.30. 17:36) Telex: ketteske (Siemens T1000)
  • kef: Na akkor adok projekt ötleteket, jól figyelj! Sörfőzés a mosógépben. Ehhez ugye nem árt valamilye... (2013.03.02. 16:20) Arduino
  • kef: "Eszter elszámolt 16-ig. Kétszer :)" Na az már majdnem 32. Rendeltem a minap 32GB microSD kártyát,... (2013.02.27. 18:40) Hírek
  • andrea: Sok puszit küldök a kedves ünnepeltnek! (2013.01.30. 08:13) 4
  • Krisz: Köszi szépen, Kata! :) Írok is egy posztot róla :) (2013.01.29. 21:05) Török basa pocakja

Linkblog

Arduino

2013.02.27. 23:00 Ködlámpa

Kép forrása: http://arduino.cc/Ismét egy tech írás. No jó, aki nem ezért jött, annak leírom, hogy Roli tudja az ötnél kisebb prímszámokat (magyarul mondja, hogy ketőőő és hájom, de az egyet még nem). Innentől azonban már tényleg Arduino, de azért igyekszem közérthetően.

Egy klasszikus számítógépben van egy processzor, sok memória, valami óra, analóg és digitális ki-, bemeneti portok. Ha valamit számítógéppel akarunk vezérelni, akkor ezeket kéne belerakni, jobbára mindet. Igen ám, de sokszor egy mosógépbe, telefonba, mikrosütőbe ez túl nagy lenne, és feleslegesen drága is. Nos, erre találták ki az ún. mikrovezérlőket avagy mikrokontrollereket: ezek egyetlen integrált áramkörben tartalmaznak az összes szükséges dologból egy egyszerű verziót. Butácskák egy PC-hez képest, de cserébe picik, kis fogyasztásúak, és meglehetősen olcsók: pár száz forintból már kapni egy ilyet.

Jópofa dolog, hogy egy ilyen mikrokontroller segítségével az ember saját vezérlőt építhet a fűtéséhez, a locsolórendszerhez, fedélzeti számítógépet az autójába, a lehetőségek korlátlanok... Elvileg. Csakhogy sokan már az első lépéseknél elakadnak: egy ilyen áramkört rá kell forrasztani egy NYÁK-ra, kell neki valami tápellátást csinálni, ami pár alkatrész csupán, de mindez igényel némi szakértelmet, és programozni sem túl könnyű ezeket.

Nálunk az egyetemen ez ma már tananyag. Nekem anno sajnos nem volt még az, de utólag került már a kezembe ilyen, amikor a telexgépet kapcsoltuk a PC-hez. Egy kollégám megtervezte és elkészítette hozzá az analóg elektronikát, segített elindulni a szoftverben is, de azt végül is én írtam meg. Assembly-ben, mi másban. Nagyon jó móka volt, imádtam, de nem volt túl hatékony, és kellett hozzá a szaktudás, így sok lelkes amatőrnek és félprofinak a dolog ebben a formában elérhetetlen marad.

No, itt jön be az Arduino. Ennek a kimondhatatlan nevű izének a születése és a rokonsága szövevényesebb, mint egy brazil szappanopera első ötszáz része együtt, de a lényeg, hogy végül is létezik, és megoldja a fenti problémákat egytől egyig. Vagyis egészen egyszerűvé, nagyon sokak számára elérhetővé teszi a mikrokontrollerek programozását, illetve az ilyen, ún. beágyazott rendszerek elkészítését. A fő újításai a következők:

  • egy kb 5x7 cm-es panelen ott a mikrokontroller, a tápellátáshoz szükséges cuccok, egy USB vezérlő és csatlakozó, egy reset gomb és egy bónusz LED is, szóval minden, ami az induláshoz kellhet
  • nem kell drága küldő programozó áramkör a vezérlő programjának feltöltéséhez, mint általában a mikrovezérlők esetében, a panel közvetlenül PC-re köthető, és felprogramozható
  • Készítettek egy C-hez hasonló, de végtelenül egyszerű programozási nyelvet, illetve ehhez egy fejlesztőkörnyezetet. Ebben /tényleg/ könnyű programozni. Egy egyszerű LED villogtatás pl ennyi, és semmi több:

int led = 13;
void setup() {                
pinMode(led, OUTPUT);     
}
void loop() {
digitalWrite(led, HIGH);
delay(1000);
digitalWrite(led, LOW);
delay(1000);
}

(Bővebben itt.)

  • Végül a további hardverek egyszerű csatlakoztatását is megoldották. Lehet készen kapni temérdek sok ún. shield-et (magyarul pajzsot), ami az eredeti lapkával megegyező méretű áramkör, és csak össze kell dugni az alappanellel (ráültetni a tetejére), és már működik is. Nagyon sokféle ilyen van: van amin hőmérő szenzor van, van ami kis motorokat hajt meg robotokhoz, van ami Ethernetet, van ami WiFi-t tud, de van pl. GPS modul is. Ismét csak nem kell túl sok elektronikai ismeret: összedugod és kész. Szoftveresen is egyszerű a dolog, egy WiFi-n át működő egyszerű webszerver (!) elfér egy képernyőoldalon.


Ami pedig a legjobb: az egész nem túl drága: pár ezer forintért megvehető egy alappanel például. Sőt, mind a szoftver, mind a hardver „szabad termék”: a szoftvert letöltheted ingyen, és a hardvert is megépítheted magad a leírás alapján, sőt akár el is adhatod. Egy megkötés van, hogy az Arduino szót nem használhatod a saját gyártmányodra. Így aztán tele is van a világ idruino-van, AVR-druinoval, robodruinoval és még ki tudja mennyi klónnal, amiből egy olcsóbb darab mindössze 10 USD, házhozszállítással együtt!

A hétvégén kipróbáltam, tényleg szuper dolog. Gyermeki örömmel pakoltam össze a próbapanelre LED-eket, ellenállásokat, nyomógombokat, csipogót, folyadékkristályos kijelzőt és játszottam és játszottam...

Arduino, szerelmes vagyok :)

10 komment

Címkék: technika Arduino

A bejegyzés trackback címe:

https://kodlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr726889549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dornbi 2013.02.28. 10:46:14

Már sok embertől hallottam róla, úgy tűnik, tényleg király cucc. Van esetleg már valami konkrét problémád, amit meg szeretnél oldani vele?

Krisz 2013.02.28. 10:53:28

ez a baj, hogy nincs!!! :))))

andrea 2013.02.28. 22:25:36

http://www.origo.hu/techbazis/20121127-thereminkent-lehet-jatszani-a-nyilt-forraskodu-vibratoron.html

andrea 2013.02.28. 22:29:46

ja, és Gábor biztos tud adni neked valami megoldandó feladatot! :)

kef 2013.03.01. 10:46:11

"nagyon sokak számára elérhetővé teszi a mikrokontrollerek programozását" itt ugye azért nem arra gondolunk, hogy közmunkaprogram keretében mikrokontroller vezérlésért fognak sorbanállni a zemberek a Moszkva Kálmán téren. Talán azt mondhatjuk, hogy az átlag informatikus aki azt sem tudja mi az a tranzisztor az is bátran elkezdheti.

Krisz 2013.03.01. 22:25:29

Andi: :))), de mondd csak, hogy találtál arra a cikkre? :) Kef: nagyon sokat egyszerűsítettek a nyelven is. De ja, nyilván nem mindenkinek való így sem, de egy érdeklődő középiskolás simán tudja használni, ami azért elég nagy szó. Amit korábban írtam szoftvert mikrokontrollerre az ilyen: ... movfw chr xorlw 0x0d btfss STATUS, Z goto receive_from_PC2 btfss CR_TO_CRLF goto receive_from_PC2 movlw 0x0d btfsc LOCAL_ECHO call send_eusart ... azért ez nem való reggeli előttre :)

andrea 2013.03.02. 15:44:26

annyira nagyon jól informált vagyok arduino témában, hogy egyből megakadt rajta a szemem, amikor annak idején megláttam az indexen. de ezt bizonyára egyikőtök sem hiszi el... :)

andrea 2013.03.02. 16:05:11

annyira nagyon jól informált vagyok arduino témában, hogy egyből megakadt rajta a szemem, amikor annak idején megláttam az indexen. de ezt bizonyára egyikőtök sem hiszi el... :)

andrea 2013.03.02. 16:06:34

öööööööööööö, akarom mondani: az origo-n...

kef 2013.03.02. 16:20:03

Na akkor adok projekt ötleteket, jól figyelj! Sörfőzés a mosógépben. Ehhez ugye nem árt valamilyen vezérlő intelligencia, amely beriaszt ha asszony közeledik, hogy legyen még idő eltüntetni a nyomokat, pl. utánadobni a gépbe a szennyest és ártatlan arccal nézni. Vagy ha a cucc működik elemmel is és még aktuális akkor nedvességérzékelő gyerek nadrágjába. Egyből facebookra postolhatná a becsült mennyiséget, jelezhetné mennyi a becsült hátralevő idő a beavatkozásig. Természetesen a szélmérő/időjárásjelző a leghasznosabb dolog, de ilyenből már kapni készen sokfélét.
süti beállítások módosítása