Ködlámpa blog

Világít az éjszakába

Friss topikok

  • Krisz: Kedves KNJ, János! Köszi szépen az ötleteket. Az az igazság, évekkel ezelőtt lepasszoltam ezeket ... (2013.03.30. 17:36) Telex: ketteske (Siemens T1000)
  • kef: Na akkor adok projekt ötleteket, jól figyelj! Sörfőzés a mosógépben. Ehhez ugye nem árt valamilye... (2013.03.02. 16:20) Arduino
  • kef: "Eszter elszámolt 16-ig. Kétszer :)" Na az már majdnem 32. Rendeltem a minap 32GB microSD kártyát,... (2013.02.27. 18:40) Hírek
  • andrea: Sok puszit küldök a kedves ünnepeltnek! (2013.01.30. 08:13) 4
  • Krisz: Köszi szépen, Kata! :) Írok is egy posztot róla :) (2013.01.29. 21:05) Török basa pocakja

Linkblog

Én is Szétszedtem!

2008.03.01. 23:24 Ködlámpa

Zseniálisnak tartom Béka szétszedtem projektjeit. Jó, jó, az oldalnak nem a dizájn az erőssége, a tartalma viszont annál inkább büntet. Ez a hapsi képes volt mosógépben kimosni egy tárcsás telefont, csak hogy tisztán szedje szét. Eközben felvette a mosógép hangját, mp3-ban meg is hallgatható a weblapon. Igaz, mit várunk attól, aki saját bevallása szerint mosott már ki kádban kívül-belül MZ motorblokkot, sőt komplett tévét is.

Szóval felülmúlhatatlannak tartom az oldalt. Épp ezért megpróbáltam alulmúlni ((c) Nagy-Bandó):



Az egész tulajdonképp tavaly áprilisban történt, de akkor hol volt még a Ködlámpa blog?!  Szóval faterom irodatakarítás közben talált egy Sinclair ZX Spectrumot. Aki már több mint 6 éves volt a '80-as évek második felében, az tudja, mekkora legenda volt anno ez a számítógép. Illő áhítattal próbáltam tehát életre kelteni a mai szemmel is tetszetős kis ős-PC-t.

Csupaszon kaptam, csak a gép, semmi más. Első kihívás a tápfesz volt: 9V DC, rá is van írva. Ez eddig szép, de így még simán tönkretehetem egy fordított polaritással. Gugli segít, bár elég sokat keresgéltem mire meglett: a középső pöcök a negatív.  (Ráadásul kell neki elvileg 1,4 A. A trafóm papírja szerint csak 1,1-et tud, de az is elégnek bizonyult.)

Nosza, trafóba beduni, TV-be (!) bekötni, bekapcsolni. Semmi, csak furcsán villogó karakterek. Nomen est omen, szedjük szét! 

(Bocs az ócska képekért, de a vaku sok volt, az íróasztal lámpája kevés, a fényképező butuska, állványt meg nem vesz ezért elő az emberfia.) A képekre kattintva megnyílnak nagyobban.

Altatás a műtét előtt.


Alul


Belül


A képen három hibás alkatrész látszik. A billentyűzet szakadt szalagkábele a kisebbik baj. A 4116-os memóriák közül viszont kettő is elromlott sajna.


Tájkép csata közben.


Klasszikus a klasszikusban: Zilog Z80 processzor. Akkoriban nagyon sok kütyünek ez volt a lelke. Vajon mit jelenthet a kézzel ráírt „Seleilling” (vagy mi) felirat? Felette a másik bűnös, a hibás ROM modul.


Hátulról. Ez egy 1983-as, 4B jelű modell.


Szalagkábel javítva


Bővítőmemóriák még a gépben.


Immáron kinn.

Honnan tudom, hogy melyek a hibás IC-k? Egyszerű: kézrátétellel. De tényleg, lásd: Sinclair Spectrum házi javítás. Ez alapján először kikaptam a memória bővítő IC-ket, így visszabutítva a gépet 16 kB-osra. Ez kevés volt, itt jött a kézrátétel, az említett IC-k túlmelegedtek. Ezek ma sem beszerezhetetlenek, csak egyszerűen nem ér annyit az egész, hogy utánajárjak. Esetleg egy másik hibás Spectrumból és ebből lehetne egy jót összerakni húsz perc alatt. A Vaterán mondjuk 10 rugó körül vesztegetnek egy Spectrumot. Talán mégis megérné összerakni... Nem akar valaki kicsit hibás Spectrumot venni? Van mellé egy egész jó állapotban lévő ZX-81-em is. (Bár a bejegyzés végén van, ez most kivételesen nem vicc.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr87361326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dornbi · http://www.kockak.hu/ 2008.03.02. 14:16:13

Állat, Béka is, de ez is! Sok-sok szétszedést még! Más. Az Admin-ban legalább azt látod, hányan nézik az oldalt. Hogy állsz? A Mac valószínűleg én vagyok :)

zootyo 2013.01.01. 10:56:08

Idegesítóen elvon csávó ez a Béka, néha rángatózhatnékom van tőle, viszont a szakmai hozzáértése megkérdőjelezhetetlen.
süti beállítások módosítása