Ködlámpa blog

Világít az éjszakába

Friss topikok

  • Krisz: Kedves KNJ, János! Köszi szépen az ötleteket. Az az igazság, évekkel ezelőtt lepasszoltam ezeket ... (2013.03.30. 17:36) Telex: ketteske (Siemens T1000)
  • kef: Na akkor adok projekt ötleteket, jól figyelj! Sörfőzés a mosógépben. Ehhez ugye nem árt valamilye... (2013.03.02. 16:20) Arduino
  • kef: "Eszter elszámolt 16-ig. Kétszer :)" Na az már majdnem 32. Rendeltem a minap 32GB microSD kártyát,... (2013.02.27. 18:40) Hírek
  • andrea: Sok puszit küldök a kedves ünnepeltnek! (2013.01.30. 08:13) 4
  • Krisz: Köszi szépen, Kata! :) Írok is egy posztot róla :) (2013.01.29. 21:05) Török basa pocakja

Linkblog

Roli ötödik hónapló

2011.10.09. 23:24 Ködlámpa

A pénteki nap két dolog miatt lesz emlékezetes:

Roli immár öt hónapos, és úgy tűnik véget ért az idei nyár.

Kispasit akárki meglátja, első mondatai egyike biztosan ez: "Mekkora nagy szemei vannak!" Igazából nem is nagyok, csak nagyon kékek, nagyon okosan néz velük, mindenre figyel, mindent jó alaposan megszemlél és - szerintünk - elraktározza magában.

Mostanra bármit megragad és a szájába veszi. A cumit főleg kiveszi a szájából, ha beleakad a keze, be csak ritkán sikerül tennie, pedig nagy szüksége van rá az alváshoz. Mikor ezeket a sorokat írom, épp délutáni szunyókál, és átlag öt percenként felnyüszög, hogy tegyem vissza a kiesett cumiját. Szerencsére éjjel ezt nem csinálja. Amúgy is látványosan kevésbé cumifüggő, mint a nővére. A cumi kizárólag alvás előtt, alatt jó, ha ébren van nem kér belőle.

Hasról hátra forog egyelőre nagy rutinnal, a másik irány még csak a hátról oldalra megy, ritkán, inkább meg se próbálja.

Nagyon sokat kacag, hangosan, nem kell hozzá csikizni, elég a hasát vagy a nyakát éppen csak megsimogatni, megfújni, imádja.
Igazából nagyon barátságos, mindenkire mosolyog. Nem annyira rugalmas és mindent kibíró, mint a nővére volt ennyi idősen, de szerintem nem lehet okunk panaszra. Élete ötödik hónapjában járt már a szülei gimnáziumában a centenáriumi ünnepségen: egy darabig nézelődött, majd csendben bealudt rám kötve.

Túl van már élete első esküvőjén is, ahol messze ő volt a legfiatalabb vendég. Amikor elfáradt, szépen hazament a bébicsőszével és aludt a kiságyában amíg a szülei mulattak.

A hónap legnagyobb változása az étkezés terén történt:
Nem tudom írtuk-e, de már élete elején nehezen indult hízásnak, négy hetesen érte el a születési súlyát újra, pedig nem vesztett többet a papírforma szerinti 10%-nál. Azután két-három hónapig megnyugodtunk, mi is és a doktornénije is, hogy a kis fiúnk szépen eszik és lassan növöget is. Nem volt sose kövér, de megütötte a minimumot. Na a négy hónapos kontrollon ez megdőlt, kiderült, hogy a Kispasi nem hízik eléggé, ennek legkézenfekvőbb magyarázata, hogy kevés az anyatej amit kap.
Ez ugye három alapvető dolgon múlik: az anyukának eleget kell 1. enni, 2. inni, 3. pihenni. Enni, inni még csak-csak tud egy két gyerekes anyuka, de eleget pihenni?
Hozzátartozik a dologhoz, hogy Kispasi két és fél hónapos korától napra pontosan négy hónapos koráig aludta át az éjszakákat, elkényeztetve ezzel az amúgy is szerencsés szüleit. Ekkor kezdődött a nemulass: amikor gyermekünk 2-2,5 óránként üvöltve ébredt kajáért - ez is okot adott a gyanakodásra, mi szerint talán nem eszik eleget. Ez persze az anyai pihenésnek is rendesen betett.

Nosza, adjunk neki valamit még pluszba enni. Felmenői gyakran emlegetik, hogy mi ilyenkor már töltött káposztát ettünk, de ugye bevezetni a tudomány mai állása szerint először az almát, őszibarackot stb. lehet, ezektől viszont nem hízik a gyermek. Sebaj, Eszti is annak idején ilyen korában kezdett egy Sinlac nevű, teljesen tejmentes pépet kapni kiegészítésként, imádta és ráadásul a gyerekeinkre jellemző tej visszabukása is abbamaradt tőle. Kértem a doktornénitől receptet, majd óvatosan elkezdtük adni Rolinak is. Nem részletezném,de a harmadik kísérletre kiderült, hogy másodszülöttünk kényes gyomra nem bírja ezt a tápszert, bár minden szakember szerint teljesen ártalmatlan, nincs benne semmi ami bánthatná őt.

(Apa megjegyzése: a kisebb adagoktól csak üvöltött, a nagyobb adagot sugárban hányta ki...)

Második kísérletre "igazi" hypoallergén tehéntej alapú tápszert kapott, ami nagyon ízlett neki. Igen ám, de hogy adjuk: pohárból képtelenség, olyan mohó (vagy ügyetlenek voltunk?), hogy a fele a nyakába ment. Kanálból ugyan szépen ette, de kinek van ideje/kedve/energiája az előírt naponta ötször hatvan milliliter folyadékot a pasi szájába lapátolni?
Így esett, hogy feladva legnagyobb alapelvemet Kispasi cumisüvegből nyalja be a betevő anyatej kiegészítés ötször naponta. Esztinek sose volt cumisüvege, én erre nagyon büszke voltam, ő meg mindenkit irigyelt akinek volt.

Főleg a magam megnyugtatására leírom, hogy

1. második gyermekünk így kap eleget enni, és nem éhezik. Mára amúgy simán megismeri az üveget, nyitja a száját és nyúl érte két kézzel

2. a doktornéni szerint, aki négy hónapig szopizott, az nem fogja az üveg miatt elfelejteni a technikát. Egyelőre úgy tűnik igaza van.

3. nagyon megígértem magamnak, hogy SEMMI mást nem fog kapni cumisüvegből, se vizet, se kakaót, se gyümölcslevet, SEMMIT. Ugyanúgy mint a nővére csőrös pohárból és kanállal fog enni/inni.

 

És a megdöbbentő eredmény:
Az első hét pótlás után: 45dkg hízás! Állítólag ezt nem fogja tudni hónapokig produkálni, csak egyelőre igyekszik gyorsan behozni a lemaradását. Meglátjuk. A jövő héten lesz újra hivatalos mérlegelés, épp három hét tápszer után. Valószínűleg meglesz az egy kilogramm, amit mi gyerekeink eddig sose tudtak produkálni egy hónap alatt se.
Az apukája szerint teljesen Buddha kinézete lett, tokája van, pocakja és megteltek a combiján a hurkák is. Tényleg hihetetlen, hogy mi is látjuk rajta, akik minden nap látjuk. Ja és vészes gyorsasággal kinőtte az első adag ruháját.

Gyümölcsöt egyelőre nem kap, abba maradtunk a doktornénijével, hogy egyelőre szedje össze magát és ne sokkoljuk a szervezetét még egy újdonsággal. Ez valószínűleg a most kezdődő hatodik hónap projektje lesz.

Még egy extra, amit csak a mi kisfiúnk tud és éppen produkál is: hason fekve horkol!

Képek hamarosan.

 

1 komment

Címkék: hízás tápszer Roli hónapló Ködlámpáné

A bejegyzés trackback címe:

https://kodlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr616889333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

112923 2011.11.13. 16:20:16

Kommentek adatvesztés után visszatöltve: 1. Porcelán 2011. 10. 10. 17:58 Kíváncsian várom a fotókat :) Megnyugtatásképpen: Gábor 2 hónapos korától kapott tápszeres kiegészítést, és 11 hónapos koráig szopott, pedig mindenki riogatott, hogy vége a szoptatásnak, ha egyszer rákap az üvegre. Az a lényeg, hogy ne éhezzen a gyerek, örüljünk, hogy ilyen jó tápszerek vannak.
süti beállítások módosítása