Ködlámpa blog

Világít az éjszakába

Friss topikok

  • Krisz: Kedves KNJ, János! Köszi szépen az ötleteket. Az az igazság, évekkel ezelőtt lepasszoltam ezeket ... (2013.03.30. 17:36) Telex: ketteske (Siemens T1000)
  • kef: Na akkor adok projekt ötleteket, jól figyelj! Sörfőzés a mosógépben. Ehhez ugye nem árt valamilye... (2013.03.02. 16:20) Arduino
  • kef: "Eszter elszámolt 16-ig. Kétszer :)" Na az már majdnem 32. Rendeltem a minap 32GB microSD kártyát,... (2013.02.27. 18:40) Hírek
  • andrea: Sok puszit küldök a kedves ünnepeltnek! (2013.01.30. 08:13) 4
  • Krisz: Köszi szépen, Kata! :) Írok is egy posztot róla :) (2013.01.29. 21:05) Török basa pocakja

Linkblog

10. hónapló (hosszúúúúúúúúúú)

2009.11.30. 23:22 Ködlámpa

Amennyit késett az előző hónapló, olyan pontos lett a mostani! Eszter tegnap volt tíz hónapos, és ta-dammm... ma már fenn is van a hónapló! Jó, már majdnem éjfél, de akkor is! Most kicsit sok lett a szöveg, főleg abban a reményben, hogy utólag majd érdekes lesz visszaolvasni. Ha valaki sokallja, ugorjon nyugodtan az utolsó bekezdésre, azt mindenképp érdemes elolvasni, meg persze a képekhez!

Nagyon sokat fejlődött a kiscsaj az elmúlt hónapban, csak úgy kapkodjuk a fejünket. Kezdjük a mozgáskultúrával! Először is, szinte már a hónap elejétől egyedül felül. Nem is csak egyféleképpen, hanem van már egy csomó módszere rá. A kedvencemnél hason fekvésből indul, és a kezeivel hátra fele tolva magát behátrál a lábai közé. Eközben simán nyom egy spárgát, mintha mi sem történt volna.

Persze a fürdőkádban is ül már, de azért muszáj résen lenni, mert néha-néha ott bizony kicsúszik alóla a talaj. Négykézlábra is felemelkedik (mármint nem a kádban!), és ott lengedezik, illetve újabban egy-két lépést -- négykézlépést, vagy mit -- tesz is így. Ugyanakkor a fő közlekedési módszere a szép szabályos katonai laposkúszás. Ebben nagyon profi: már rég nem húzza a fejét a földön, hanem az alkarján támaszkodik, ahogy kell.

Eléggé megnőtt, így kinőtte a babahordozóját is és most már nagy komoly autósülésben utazik. Búcsút kellett intsünk a pelenkázó asztalnak is. Úgy döntöttem, hogy addig használjuk, amíg egyszer pelenkázás közben felül rajta. Nos, ez pár napja bekövetkezett, innentől életveszélyes rajta pelenkázni, így hát folytatás a földön. Ja igen, jelenleg hét fognál tartunk.

Úgy tesz, mintha megértené a „pápá” és „szia” szavakat, és cserébe integetni kezd. Lehet, hogy csak mi képzeljük így, de az a tapasztalatom, hogy általában ügyesebb, okosabb, mint amilyennek hisszük.

Duma. Hihetetlen, ha egyszer elkezdi, be nem áll a szája. (Kitől örökölhette?!) Persze -- némi képzavarral élve -- szavakról még szó sincs, viszont megállás nélkül halandzsázik. A szüleim szerint mi hárman tesók összesen nem dumáltunk ennyit. Ja igen, és van egy értelmes szava is, a „nyamm”. (Apja lánya, mi más lenne?!) Néha, ha meglátja, hogy étel érkezik felé, nyammog egy hangosat.

Pakol. Akármit szívesen kirámol: a zoknis dobozkáját, a pelenkázó táskát, a CD-s polcot, bármit. Állítólag vannak pakolós és nem pakolós babák. Eszter határozottan pakolós lesz. Pontosabban már az.

Étel. Először is rájött, hogy bizony meg lehet fogni az ennivalót és betenni a szájába. Elrágcsál már így például kenyeret, alma- vagy banándarabkát. Persze ez főleg csak játék, az élelem nagyját azért mi lapátoljuk a szájába, illetve seperjük a morzsákat szemeteslapátra. Nagyon tetszik nekem, hogy egyértelműen kommunikál: hanem kér többet, a szája elé, majd felfele emeli a bal kezét, közben kicsit balra hátra fordítja a fejét. Ennek persze több oka is lehet: nem ízlik az étel, jóllakott vagy csupán pillanatnyilag tele van a szája és leszünk szívesek lassabban adagolni. Újabban van olyanja is, hogy egyszerűen csak nem bízik meg az ételben és meg sem kóstolja. Ez ellen Viki kifejlesztett egy szuper kis trükköt: az ujjára rak egy csöpp kaját, ez rosszaság, ezért persze Eszti szívesen lenyalja. Ekkor rájön a kisded, hogy ez biza nem is olyan rossz és innentől már jöhet a kanál. Szerintem zseniális a csel. Különben nagyon cuki látvány, amikor Eszter evés közben a lábát lóbálva tátott szájjal ugrabugrál az etetőszékben. Mondjuk ilyenkor kicsit nehéz célba juttatni a kanálról falatot.

Ital. Egész tűrhetően iszik pohárból -- persze mi fogjuk a poharat. Viki valamiért megfogadta, hogy nem lesz cumisüvege, nemtom, ez ilyen vallási kérdés lehet. Most úgy tűnik, tényleg nem lesz.

Végül egy aranyos életkép, úgy két héttel ezelőttről. A mi ágyunkban játszott, többek között a pizsamámmal. Viki úgy gondolta, hogy legalább a pizsi alsómmal nem kéne, azt elrakta az ágy másik végébe. Esztinek persze több sem kellett, menten utána indult. Igen ám, de úgy félúton rájött, hogy akkor most mi lesz a felsővel?! Visszafordult, elkúszott a felsőhöz, és onnantól azt is cipelte magával: kúszott egy-kettőt, és mindig hátranyúlt érte. Okos, nagyon okos!


Vegyes cukiságok:

Eszti és a technika: (Sponsored by Microsoft)

 

Ördög és pakol -- de igazából angyal és pakol:

Vikinek megígértem, hogy tizenegyedik hónaplóban lesz kép róla is! Az első videón azért felbukkan alább:

4 komment

Címkék: cumisüveg leveszöldség hónapló

A bejegyzés trackback címe:

https://kodlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr666888887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dkriszta 2009.12.01. 09:53:37

Nagyon édes :)))

121218 2009.12.01. 22:03:19

Tényleg nagyon édes! A sárgarépás videó nem semmi! Ahogy lecsapta a kanalat...:)))

43578 2009.12.10. 03:19:32

Nagyon vicces kiscsaj! És igazad van, mindig többet tudnak, mint gondoljuk. Ha felmerül a gyanú, hogy valamit tud, akkor pár nap múlva már megszokott okossággá válik.

43578 2009.12.10. 05:00:55

Ja, és leutánoztuk a korszámlálótokat :)
süti beállítások módosítása