Ködlámpa blog

Világít az éjszakába

Friss topikok

  • Krisz: Kedves KNJ, János! Köszi szépen az ötleteket. Az az igazság, évekkel ezelőtt lepasszoltam ezeket ... (2013.03.30. 17:36) Telex: ketteske (Siemens T1000)
  • kef: Na akkor adok projekt ötleteket, jól figyelj! Sörfőzés a mosógépben. Ehhez ugye nem árt valamilye... (2013.03.02. 16:20) Arduino
  • kef: "Eszter elszámolt 16-ig. Kétszer :)" Na az már majdnem 32. Rendeltem a minap 32GB microSD kártyát,... (2013.02.27. 18:40) Hírek
  • andrea: Sok puszit küldök a kedves ünnepeltnek! (2013.01.30. 08:13) 4
  • Krisz: Köszi szépen, Kata! :) Írok is egy posztot róla :) (2013.01.29. 21:05) Török basa pocakja

Linkblog

Infra és a CCD

2009.10.20. 22:33 Ködlámpa

Ez igazából csak egy alibi miniposzt, amelyben leírhatom, hogy kitartás, kedves olvasók, lesznek még jó posztok, tele vagyok ötletekkel, csak időm nincs sose megírni. Lesz bőven Eszterről, vitorlázásról melegben és hidegben is, spájznetről (bizony, vannak új fordulatok!) és tán még egy fregoliról is. De addig is, CCD.

CCD-t használnak a digitális fényképezőgépekben és digitális kamerákban a fény-elektromos konverzióhoz. Ez egy kis lapka, amelyet kitesznek a fénynek, csakúgy mint a filmet a hagyományos gépeknél. Az az érdekessége, hogy az emberi szemmel ellentétben az infravörös tartományban is érzékeny. Jópofa játék egy digitális fényképezőn át ránézni egy infra távirányítóra, pl. a tévéjére, amikor megnyomunk egy gombot rajta. Amit szabad szemmel nem látunk, azt a fényképező/kamera kijelzőjén láthatjuk -- ezúttal fehér vagy valami hasonló világos fényként.

(Mondtam én, hogy miniposzt lesz.)

1 komment

Címkék: tudomány technika KudlikJuli

A bejegyzés trackback címe:

https://kodlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr726888865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila 2009.10.29. 13:57:40

Ez összességében elég izgalmas probléma egyébként. Merthogy a fényképezéshez használt filmek valaha nem voltak érzékenyek az IR fényre. A CCD (és CMOS) érzékelőlapkák viszont igen. Ez elég baj, és sok olcsóbb digitális gépnél ez okozza néha azt, hogy a piros/vörös színek túlszaturáltak, telítettek lesznek. Hogy ezt elkerüljék, rendszerint valamilyen infravörös szűrőt építenek az érzékelőlapka elé, ami amúgy szintén nem egyszerű játék, mert ugye minden, a fény útjába helyezett tárgy rontja a kép minőségét... Van a fotózásnak egy infra-fotográfia nevű ága, néhány kép pl itt: http://fotozz.hu/kategoria_oldala?Kategoria_ID=27 Ilyenkor az összes többi fényt szűrik ki, és csak az infratartományt engedik át - jellemzően a lapka előtti szűrő kivételével. :)
süti beállítások módosítása